LinoVit- új takarmánykiegészítő borjak és növendékek részére.

A LinoVit egy új, ízletes takarmánykiegészítő borjak és növendékek részére, aminek számos előnye van a gazdák számára. A teljes tejről, vagy tejpótló tápszerről szilárd takarmányra való átállás hosszú folyamat. A borjakat fokozatosan a 7.életnaptól kezdhetjük el a szilárd takarmányhoz szoktatni. Ez sokféleképpen történhet. “Ahány ház, annyi szokás“ mondja a közmondás. A szoktatás kezdeti szakaszában a tejpótló illetve a teljes tej mellé kiválóan megfelelnek a különböző müzlik pl. a JOSERA Kälberkost. Később, amikor a borjú már nagyobb mennyiségben vesz fel szilárd takarmányt, két lehetőségünk van kielégíteni az állat igényeit. Az egyik lehetőség ha az abraktakarmányt ès a tömegtakarmányt külön kínáljuk fel az állatnak. A másik lehetőség a borjú száraz-TMR készítése (A száraz-TMR előnye, hogy bekeverve sokáig eltartható, mivel nem tartalmaz erjesztett tömegtakarmányt). A LinoVit mindkét esetben a lehető legjobb választás. A termék használata egyszerűsíti az abrakkeverék illetve a borjú- TMR előállítást, mivel minden benne van amire a borjú szervezetének szüksége van. A takarmányadag összeállításánál nem szükséges külön fehérje és ásványi kiegészítőt alkalmazni a LinoVit mellé.

A LinoVit ízletes összetevőivel növeli a takarmányfelvételt.  A speciális összetevők mint a gyógynövények, polifenolok stabilizálják a borjak anyagcseréjét. A receptúra olyan alapanyagokból készült, melyeket a borjak szívesen fogyasztottak előzetes kísérletek alapján.  Magas mennyiségben tartalmaz lenmag darát, mely a termék egyik fő fehérjekomponense. Ez pozitív hatással van a borjak bélnyálkahártyájára.

Az almaőrlemény természetes aromája jó ízt biztosít és növeli az étvágyat, továbbá gátolja az anyagcsere gyulladásos folyamatait.

A len és az alma értékes ballasztanyagokat tartalmaznak, melyek pozitívan befolyásolják a vastagbélben történő bakteriális tevékenységet, ezzel csökkentve a hasmenés kockázatát.

Az élő élesztő hatékonyan támogatja a bendőflórát, ezáltal jobb a takarmányértékesítés és csökkenti a korai acidózis kockázatát.

Az egészséget támogató gyógynövények erősítik az immunrendszert, javítják az emésztést és csökkentik a gyomor-bél-betegségek kialakulásának kockázatát.

Adagolása:

  • 30% JOSERA LinoVit a borjú-száraz TMR-be keverve.
  • 35% JOSERA LinoVit abrakba keverve.

A kísérletek azt mutatták, hogy az abrakkeverék LinoVittel való kiegészítése a szójával és premix-szel szemben nagyobb takarmányfelvételhez vezet. A borjak akár 30%-al többet fogyasztanak az ilyen keverékből mint LinoVit nélkül. A LinoVit használatával egészséges, ellenálló borjakat nevelhetünk melyekből a jövő nagy teljesítményű tehenei lesznek.

Adagolási javaslat a szalmás borjú-TMR-ben:

A JOSERA LinoVit alkalmazása a borjú TMR-ben 30%-os arányban történik. Amennyiben kisebb arányban történik az alkalmazása, úgy fehérje és ásványi anyag pótlása szükséges.

Szalmás borjú-TMR
Gabonaszalma % 12 12 12
Melasz % 10 10 10
Őszi árpa % 22 22 22
Szemeskukorica % 26 28 30
LinoVit % 30 20 10
Extr. szójadara % 0 7 14
Kälberprofi % 0 1 2
Nyersfehérje % 16 16 16
Energia( ME) MJ 10,2 10,3 10,3

Adagolási javaslat abrakba történő bekeveréshez:

JOSERA LinoVit alkalmazása abrakkeverékbe 35%-os arányban javasolt. Ebben az esetben biztosítsuk a szálas takarmány felvételének lehetőségét.

Adagolás abrak keverékbe
Árpa % 35 32 30
Szemeskukorica % 30 33 37
LinoVit % 35 25 15
Extr. szójadara % 0 8 15
Kälberprofi % 0 2 3
Nyersfehérje % 18 18,1 18,2
Energia (ME) MJ 11 11 11

További információkért kérjük keresse Nagy Árpád kollégánkat a +36 30 651 3349-es számon, illetve az Intermix-Kft kollégáit.