A tejelő telepek hatékonyságának javítása DairyPilot alkalmazásával!

A meleg, száraz, nehéz időszaknak számító nyár immár mögöttünk van. A szilázs már a silótérben van és most a betakarított takarmányokkal való megfelelő gazdálkodás kerül a fókuszba. Első kérdés, hogy a következő betakarításig elegendő lesz-e a szilázs mennyisége. Ha a vágóasztal túl mélyre volt állítva, hogy a szilázsból az utolsó tonna is betakarításra kerüljön, akkor nagyobb a kockázata a talajjal való szennyeződésnek, ezáltal a nem megfelelő erjedési folyamatnak. Végső soron a szilázs veszteség több lesz, mint amit pluszban betakarítottunk, nem beszélve az emészthetőség romlásáról. Ezt tetőzi a 2018-as évben a megnövekedett toxin szennyezettség. Hogyan befolyásolja a jó minőségű tömegtakarmány hiánya a tehén teljesítményét? Hogyan tudunk segíteni a tehénnek abban, hogy a magasabb abrakhányad által a szervezetére rótt terhelést enyhítsük?

A tehenek gazdasági állatok, ezért a tejelő telepek működését úgy kell szervezni, hogy a lehető legnagyobb nyereséget termeljék. Nyilvánvaló, hogy az egészséges tehén hatékonyabban termel. Magasabb a tejhozama, illetve hosszabb a hasznos élettartama. Kérdés, hogy hogyan tudjuk a legjobb módon támogatni a tehén egészségét – ezzel biztosítva az adott és következő időszak nyereséges termelését. Az előbbiekben leírt kihívásokra kitűnő választás a DairyPilot menedzsment eszközként való alkalmazása, a tehénállomány genetikai potenciáljának lehető legjobb kiaknázása érdekében. A DairyPilot sikerének hátterében a három fő összetevő, azaz a FlavoVital, élő élesztő és B-vitamin-komplex egymást kiegészítő, szinergista hatása áll. Ezen alkotóelemek együttműködése stabilizálja a bendő működését és támogatja az immunrendszert.

A DairyPilot etetését már az ellés körüli (tranzíciós) időszak alatt meg kell kezdeni. A tranzíciós időszakban fellépő anyagcsere rendellenességek által okozott gyulladásos folyamatok megnövelik a laktáció későbbi szakaszában előforduló problémák (méhgyulladás, tőgygyulladás, savós csülökirha gyulladás) kockázatát. A laktáció folyamán a különböző tényezők, mint takarmány, környezet és a tehenek egymás közötti társas interakciói mindvégig hatalmas terhet rónak a tehén immunrendszerére. Mennyire van terhelve a tehén szervezete? A szomatikus sejtszám nagyon jól mutatja a tehenek válaszát a stressz tényezőkre és az immunrendszert érő kihívásokra. A magas szomatikus sejtszám bevételkiesést jelent, nem csak a gyenge minőség miatti alacsonyabb átvételi ár miatt, hanem a visszaeső tejhozam miatt is. Az USA-ban végzett felmérés szerint a tejhozam visszaesése már 100.000 alatti szomatikus sejtszámnál bekövetkezik, minden további 200.000 szomatikus sejtszám/kg tej 3-4 % tejhozam csökkenést jelent. 30 kg tej/nap átlagtermelés esetén a 250.000 szomatikus sejtszám 1,8 kg tej/tehén/nap veszteséget okoz. Ez 100 tehénre vetítve 5400 kg tejhozam kiesést jelent havonta. A felmérés nem tért ki a magas szomatikus sejtszám miatt bekövetkező tejfehérje és tejzsír termelés csökkenésére. Miből erednek ezek a szükségtelen veszteségek? Ha a tehén szervezete jobban tud védekezni a stressz tényezőkkel szemben, akkor kevesebb megbetegedés lenne és a beteg tehenek gyorsabban felépülnének. A tehén immunrendszerét hatékonyan támogatja a DairyPilot bioaktív hatóanyaga, a Flavovital. A FlavoVital gyulladás megelőző hatását az antioxidáns mikroelemek és az E-vitamin is erősítik. A DairyPilot terméket alkalmazó partnereink visszajelzései alapján a termék hatására néhány héten belül javul a tej beltartalma és néhány hónapon belül csökken a szomatikus sejtszám. A tehenek betegségek utáni gyorsabb felépülése és a betegségek előfordulási gyakoriságának csökkenése révén nő a napi tejtermelés is.

JOSERA cows eating in the barn

A DairyPilot laktáció során történő folyamatos alkalmazásával csökken a selejtezés, ezért lehetőségünk van a tehénállomány javítására.  Egy EU-s felmérés alapján, amelybe 7000 tejelő tehenet vontak be, Lengyelországban az átlagos selejtezési arány 33%, amely egy 100 tehenes telepen azt jelenti, hogy 66 üszőt (33 vemhes üsző és 33 üszőborjú) kell nevelni utánpótlásként. Ha azt feltételezzük, hogy egy üsző felnevelése 1500€-ba kerül, akkor könnyen felmérhető, hogy a selejtezési arány csökkentése 3 tehénnel (3%) 6 üszővel kevesebbet jelent a telepen, amely igen magas összeg megtakarítását jelenti. Ezzel csökken a telepen az állomány létszáma, csökken a szelekciós nyomás és további nyereség érhető el a megtermékenyített üszők eladása révén. Ennek fényében a fenntartható termelés érdekében történő preventív takarmányozás létjogosultsága teljesen egyértelmű.

A tejipar jelenlegi helyzetét nézve tisztán látható, hogy a termelőknek újabb és újabb megoldásokat kell találni hatékonyságuk növelésére.   A DairyPilot három kulcsfontosságú összetevőt tartalmaz, ezáltal bármely szarvasmarha telepen kiválóan alkalmazható. Az adagolás a telepi és egyéb körülményekhez igazítható. A Josera a DairyPilot termékkel is a telepek termelését kívánja segíteni. További kérdések esetén keresse Róth Józsefet a 0630 950 1468-as számon.